søndag 9. september 2012

Jo mere vi er venner, jo gledere vi blir!

Hvordan går det med klassen din? Har alle blitt venner enda, eller trenger de litt hjelp for å få fellesskapsfølelse og bli bedre kjent?
 
Jeg har skrevet litt om det tidligere, men her kommer noen flere eksempler på såkalte "icebreakers":


·         Be elevene ta med tre ting hjemmefra som representerer dem selv.
Vis frem til de andre i klassen.

 
·         Spør elevene om en ting som er sant og en ting som ikke er sant om dem selv.
Presenter 4-5 hver dag og la de andre gjette hva som er rett og galt.

 
·         Humor – Le sammen og lær å tenke:

 «Nå skal jeg fortelle fire gåter som hender samtidig»:

1.       Hvordan får du en elefant inn i et kjøleskap? (Du dytter den inn der)

2.       Hvordan får du en sjiraff inn i et kjøleskap? (Du tar ut elefanten og dytter inn sjiraffen)

3.       Løvenes konge innkaller alle dyrene på jorda til et møte. Hvilket dyr møter ikke opp? (sjiraffen for den er inni kjøleskapet)

4.      Du skal komme deg over en elv der du vet det pleier å være mange sultne krokodiller. Hva gjør du? (Svømmer – Du vet at alle dyrene er på møtet med løvenes konge)

 
·         Klassetema
Dersom du jobber med et tema, la elevene gjøre noe i grupper med det temaet. Dersom dere lærer om dyr: La elevene i gruppe lage en bondegård, dyrebutikk eller nasjonalpark med de dyrene de ønsker skal være der. Presenter og heng opp på veggen.

 
·         Parpresentasjon
Del klassen inn i par og la elevene få 5 minutter til å spørre hverandre ut for å lære mest mulig om den andre. Etterpå byttes det og til slutt presenterer elevene partneren sin muntlig foran klassen eller ved skriftlig veggavis.

 
·         Medbestemmelse i egen læring
Ved begynnelsen av et nytt tema, introduser temaet og spør elevene hva de ønsker å lære i løpet av det nye temaet. Skriv ned vem som lurte på hva og pass på at alle elevene få svar på spørsmålene sine.

 
·         Ikke lov å si ja eller nei
Den klassiske stille hverandre spørsmål – leken der det ikke er lov å si ja eller nei på spørsmålene man blir stilt. La elevee spørre hverandre to og to.

 
·         Klassenavn
Dersom elevene er veldig forskjellige eller kommer fra ulike steder og mangler fellesskapsfølelse, gi elevene (klassen) et klassenavn – et fellesskapsbånd – som kan gi dem identitet og tilhørighet som en ny gruppe (1. klasses lesehester, tredje trinns tigrene el.l.) La elevene bli med på å lage et klasseflagg, lær dem en klassesang og om de har god fantasi, la dem få tegne kart over sitt territorie (klasserommet/skolegården el.l)

 
·         Hemmelig venner
Hva med gode gamle «hemmelig venner» der hver elev trekker navnet på en annen elev som de skal være ekstra snill og omtenksom mot i en hel uke (Trekk navn på mandag og avslør på fredag). Under avsløringen spør man først om hvem som tror de vet navnet på sin hemmelige venn. Snakk om hva de gjorde for å være snill med hverandre.

 
·         Lek og spill spill sammen