torsdag 11. november 2010

Adventskalender -jul i klasserommet?

Det begynner å nærme seg, julen altså :-)
Før man planlegger å gjøre for mye utav advents- og juleforberedelser er det lurt å snakke litt med rektor om hva som er tillatt og ikke på skolen man er tilsatt ved.
Noen skoler har strenge regler der det ikke tillates noen advents- eller juleforberedelser i det hele tatt pga elever med andre livssyn.
Noen skoler tillater det meste -men ikke stearinlys eller telys pga brannfaren.
Noen skoler er veldig strenge med at elevene/foreldrene ikke skal måtte betale noe for noe man gjør på skolen og vil derfor sette seg imot innsamlinger av ulike slag.

For min egen del synes jeg det er viktig å ha noen daglige rolige aktiviteter i desember måned. Både elever, foreldre og lærere stresser mye i julemåneden og da kan alle ha godt av å få roe seg litt og bare nyte vintermørket og ventetiden.. Få tid til å samle tankene litt og lade opp litt energi.

Her er noen ideer til hva man kan gjøre med elevene i klasserommet fremover mot den store norske høytiden og tradisjonen kalt jul:
 • Boka "Julemysteriet" av Jostein Gaarder passer fint som høytlesning fra 9-10 år.
 • Hei verden! har en "omvendt" julekalender (Les mer her ) man kan melde klassen sin på.
 • Internasjonalt: Har klassen eventuelt en skole/klasse i et annet land som de støtter? Send julekort og tegninger og skriv og fortell hvorfor og hvordan man feirer jul i Norge.
 • Ha en bakedag med klassen siste uka i november - Lag pepperkaker og heng dem opp i vinduet. (DU velger selv hvor mye du vil gjøre utav dem)  Elevene trekker en pepperkake hver dag. Lukter godt i klasserommet samtidig som matlaging, lesing av oppskrift, måling og veiing kan bli en del av temaet om deigen lages fra bunnen av. Flett eller tvinn tråder til å henge pepperkakene opp med. Dette klarer elever fra 1. trinn utmerket med lite hjelp.
 • Noen lærere kjøper et plasttre som de setter i klasserommet. Elevene kan lage juletrepynt hjemme eller på skolen og så kan man 1. henge på en pynt for hver dag frem mot jul, eller 2. få med seg en julepynt hjem (trekke fra treet)
 • Selv husker jeg en lærer vi hadde da jeg gikk på skolen som kjøpte flere bokser med pepperkaker og delte ut en pepperkake til hver av oss elever om morgenen mens hun leste en liten julehistorie. Det var veldig koselig. Selvsagt satt hun i en god stol fremme i det mørklagte klasserommet med et stearinlys ved siden av seg mens hun leste.. hver morgen i hele desember. Slik begynte vi hver morgen i adventstiden det året vi hadde henne som lærer.
 • Elevene kan ta med seg en pakke hver -til en fastsatt verdi (Max 50 kroner) og så kan gavene leveres til Frelsesarmeen eller andre som distribuerer gaver ol til trengende.
 • Lær elevene å si god jul, evt en liten julesang på et nytt språk hver dag.
 • Å tenne adventslys i klasserommet kan være veldig koselig samtidig som man synger "Tenn lys" eller andre adventssanger.
 • Juleevangeliet kan leses høyt og glem ikke å snakke om hvorfor man feirer advent.
 • Det finnes mange flotte kalendere på markedet med små bøker i -f.eks. juleevangeliet, "A Christmas carol" eller andre julehistorier, fordelt på 24 små bøker. En til hver dag i adventstiden. Eventuelt finnes det flere bøker med samlinger av ulike julehistorierer fra kjente forfattere. Les litt hver dag.
 • Elevene skriver små juledikt eller historier selv. Tekstene kan rulles sammen og få et bånd rundt seg og læreren kan trekke en hver dag og lese høyt for klassen.
 • Med filt, evt rødrutete stoff kan man sy små hjerter til å henge opp i vinduet. Finest blir de om man fyller dem med bomull el.l (til nød kan man bruke avispapir) og så kan man trekke et hjerte hver dag.
 • Ikke glem Luciafeiringen! Hvorfor feires Lucia? Det finnes flere alternativer til forklaringer -tilpasset ulike aldersnivå, men selv de eldste elevene vil nok finne det spennende med den mest utfyllende forklaringen/historien om Lucia, med ingredienser som kjærlighet, svik og død?
 • Jeg hørte en gang om en lærer som hadde elever på mellomtrinnet. Hun lærte elevene kalligrafi (google ordet så finner du alfabeter og mye om ideer og utstyr), en bokstav eller to hver dag i adventstiden.
 • En ide er å finne fremmedordboken og lære elevene ett nytt fremmedord hver dag og oppfordre dem til å bruke det. (Pepperkakebelønning til dem som klarer å bruke ordet naturlig i løpet av skoledagen) 
 • Aktivitetshefte. Lag et juleaktivitetshefte med oppgaver elevene kan gjøre når de er ferdig med de andre oppgavene de skal gjøre. Samle sammen noe for enhver smak og la dem kose seg på egnehånd.
 • I barnehager er det populært å ha besteforeldredag med juleverksted i løpet av adventstiden. Hvorfor ikke i skolen også? Da får man mange flere hjelpende hender til det man hadde tenkt å gjøre med elevene ;-) Brevet kan formuleres mer i retning av "voksne familiemedlemmer" slik at tanter, onkler el.l også kan ha mulighet til å komme. Ikke alle har besteforeldre i nærheten..
 • En amerikansk lærer jeg leste om, inviterte foreldre og andre voksne, inkludert rektor til å komme til lunsj -en ny person hver dag i adventstiden, hvor de fortalte om sine beste juleminner, eventuelt leste og viste bilder fra sin barndom el.l, tilknyttet jul (OBS: Eller feiring av annen høytid om deres livssyn ikke var det samme som det dominerende livssynet der skolen var lokalisert)
 • Bruk desember til en måned med fokus på omtanke, respekt og takknemlighet i form av vennlige ord og handlinger. Daglig forsterkning og samtaler om disse temaene kan gjøre elevene mer forståelsesfulle og tankefulle over sin egen personlighet og eventuelle forbedringer av denne.
 • Tidligere mener jeg jeg har skrevet om takknemlighetsbok - hvor elevene hver dag kan skrive (penskriftsbok) og eventuelt tegne til, noe de er takknemlige for. La elevene dele med hverandre eller gi bort boka til de voksne hjemme til jul.
 • Ligger skolen i nærheten av et eldresenter, sykehjem el.l kan det være flott å øve på julesanger, evt bake litt og ta med til de eldre og synge for dem. Vær imidlertid forberedt og snakk med elevene om hvordan enkelte eldre og syke mennesker kan oppfattes av barna. Mange barn i dag har liten kontakt med den eldre generasjonen og bør forberedes over at de kanskje ikke hører så godt, kanskje ikke har samme kroppslukt som de er vant til, kanskje ser annerledes ut etc
 • Julenøtter: Gi elevene en hodebryoppgave daglig og gi dem litt tid til å gjøre den, evt et kryssord, labyrint. Dersom du googler Christmas puzzles eller jul kan du få opp sider du bare kan printe rett ut fra; som her -activity village og se evt tidligere innlegg om jul. Fargeleggingsoppgaver kan være fine også, som disse som også kan printes rett ut. Særlig mandalaene der er flotte for de litt eldre elevene.
 • Og dersom foreldrekontaktene ønsker at klassen skal gjøre noe spesielt på juleavslutningen, ta kontakt med dem for å kunne begynne å forberede barna. Juleskuespill, sangkveld el.l krever litt øving i forkant og jo tidligere man begynner og jo mer forberedt man er, jo bedre og enklere går det ;-) Gi beskjed god tid i forveien, så snart dato er satt så foreldrene kan holde av den aktuelle kvelden.
Og ikke glem: Kos deg, du også! Smil :-)

3 kommentarer:

 1. Spennende og inspirerende blogg =) legger meg til som følger jeg.

  Hilsen Tonje

  SvarSlett
 2. Tusen takk for mange gode idéer! Kjempefin blogg med mange gode tanker : )

  SvarSlett
 3. Veldig fin og nyttig blogg. Jeg har også en blogg om skole og undervisning. Besøk den gjerne på www.undervisningstips.blogg.no
  Britt

  SvarSlett