fredag 10. februar 2012

Valentine's Day 2

Be my Valentine..

På tirsdag er det atter igjen tid for Valentine's Day. For mange er det "nok en unødvendig kommersialisert og amerikansk feiring som ikke har rotfeste i norsk kultur og tradisjoner", mens for sånne som meg som simpelthen elsker å feire hva det måtte være; "en dag å fokusere på de nære og kjære en bryr seg om og er glad i."

I amerikanske klasserom vil det nok være laging av kort til bestevenner og eller kjærester som står på programmet den dagen. Hvorfor ikke? Å ta en dag av skoleåret og vie den til å fokusere på andre mennesker, å gjøre dem glade og å vise omtanke? Stopp opp litt og tenk over hvor mange man har som er glad i en og hvem en selv bryr seg om. Kanskje det er flere enn elevene tror på forhånd?

Her er det rom for å
 • tegne hjerter, familie man er glad i, kjæledyr man bryr seg om
 • klippe og lime kort og gi til hverandre? Dette kan fint kombineres med hemmelig venn. Pass på at alle får kort!!
 • sy - små hjerter i filt/stoff
 • regne; telle hjerter, hvor mange sannsynlige kjærestepar kan det bli av f.eks. 5 personer? (lag likning, tegn og regn ut), hjerter er også perfekte til symmetri!
 • synge kjærlighets- og vennskapssanger
 • etikk/samtale; hvor går grensa? ( kan man kysse hvem som helst når som helst?, hva er ok og ikke ok oppførsel overfor andre mennesker; kjente og ukjente? Drama -si nei!), hva er egentlig det å være venn med noen? kjæreste med noen? "Hold dine venner nært men dine uvenner nærmere" og "den største gleden du kan ha det er å gjøre andre glad"
 • skrive; la barna få skrive historier om kjærlighet eller vennskap. Ha konkurranse om hvem som har den beste kjærlighetshistorien? Skrive kjærlighetsdikt?
 • kartlegge vennemønster i klassen vha anonyme spørreskjema. Hvem er venn med hvem? Hvem ønsker flest å være venn med? Og hvem ønsker ingen å være venn med? (skriv alle navnene til elevene i klasen på et ark og be elevene sette ring rundt dem de leker med/liker og kryss på dem de ikke liker/ikke vil være med
 • lese om vennskap, kjærlighet (La jentene for en gangs skyld høre noen ordentlig klissete kjærlighetshistorier, selvsagt tilpasset alder. De kommer til å like det, guttene til å si at de ikke likte det -men alle vil huske det lenge;-) kjærlighetsdikt på norsk eller engelsk?
 • se film; Her er det bare til å velge og vrake.. Gi elevene en oppgave mens de ser film; skriv/legg merke til hvordan noen viser andre at de bryr seg om dem, fine ting som blir sagt osv. Ta en gjennomgang etterpå av det elevene så.
 • være kreativ; google bilder av valentine's day crafts og få inspirasjon til å lage blomster av silkepapir, hjertebokmerker og mange andre enkle prosjekter i kjærlighetens og vennskapets navn.
Finn mer informasjon og kreative tips her: abcteach, Primary Games, dltk, apples4teachers, Enchanted Learning, Activity Village og Danielle's Place

Og om du vil, for moro skyld lese noen b.arns uttalelser om kjærlighet; disse var ganske morsomme (engelsk)

                                         Ha en flott valentinsdag!

Tidligere innlegg om valentinsdagen finner du her

Red.: Historien om St. Valentin ble kommentert som tips til spennende lesning :-)

2 kommentarer:

 1. Så synes jeg godt at barna kan få høre historien om St.Valentin, det er en vakker historie til å bli klok av.
  Jeg jobbet på katolsk skole i noen år, og lærte meg å bli veldig glad i flere av disse dagene (som mange mener er amerikanske kjøpepressdager) som har opphav i viktige og vakre historier, og er langt fra amerikanske. Det er mye fint å ta tak i her, i flere fag.
  En FIN og viktig dag, om man fokuserer rett:)

  SvarSlett
 2. Absolutt :-)
  Helt enig med deg!

  SvarSlett