fredag 5. april 2013

Filmer som utgangspunkt for diskusjon og sosialtrening

Et nytt virkemiddel jeg har begynt å bruke i undervisningen er videoer fra youtube.
Ikke nytt det egentlig, men typen filmer er nytt for meg..

Filmer som utgangspunkt for diskusjon.
Vi ser litt av filmen, stopper opp og spør spørsmål som;

"Hva har hendt hittil?"
"Hva tror dere kommer til å hende?"
"Hvorfor tror dere det?"
"Hvilken stemning er det?"
"Har dere følt dere slik noen gang?" osv..

På småtrinnet har det vært greit å bruke Pixar sine småfilmer. Korte og morsomme på samme tid.

Et eksempel er denne; (Som vi brukte som utgangspunkt for å snakke om å erte andre og å prøve å forstå andre sine tanker og nonverbalt språk. Denne filmen er også fin for å snakke om det å være annerledes, å være ny og gjengmentalitet.)

 
For the birds
 

 Partly Cloudy
 
En ganske aktiv gjeng elever har også hatt behov for å få litt energi ut av kroppen og en belønning for god oppførsel har vært å få danse til "I like to move it, move it" (Fra Madagascarfilmen). Da reiser elevene seg opp og synger og danser i takt med musikken. "I'm a gummy bear" - sangen er også populær til dette. For andre er dette sikkert gammelt nytt men for meg er disse måtene å bruke youtube på en ny oppdagelse ;-)

2 kommentarer:

  1. Oppdaget bloggen din, og synes den virker å være veldig interessant. Har også lyst å bruke filmsnutter fra you tube mer i undervisninga. Har tenkt på dette lenge, men synes det er litt vanskelig å finne egnede filmsnutter Skal jobbe på 3. og 4. trinn dette skoleåret. Har du flere tips enn de du nevner i innlegget?

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for tilbakemeldingen :-) Dersom dere skal snakke om temaer som vennskap, mobbing ol er serien være venner fra NRK super veldig bra. Den kan du se på nettet også, gjennom nrk super; http://tv.nrk.no/serie/vaere-venner/msui21004211/sesong-1/episode-1
    Det er en serie på 8 episoder som tar opp ulike utfordringer og problemstillinger ifht vennskap. Først er det en episode som spilles der noe ikke er som det skal og så spoles alt hurtig tilbake og alt gjøres på den gode vennskaplige måten. Jeg stopper før de spoler tilbake og spør elevene mine om hva som kunne vært gjort annerledes. Vi finner de gode løsningene før vi ser ferdig filmen med god slutt. Flott for 1. - 4. trinn. Eldre elever kan bl.a. se udir sine "voksne for vennskap" filmer. De er et godt utgangspunkt for samtaler om inkludering, vennskap ol.

    SvarSlett