fredag 8. august 2014

Sjekkliste til skolestart

Når skolestart nærmer seg, uansett hvilket klassetrinn man skal begynne i, kan det være kjekt å gi ut en sjekkliste til foreldrene. (Det vet jeg mange av foreldrene til mine elever har satt pris på tidligere -særlig på de minste trinnene) Til førsteklasseelevene mine sendte jeg ut listen før skolestart, men ellers har jeg gjerne gitt den ut første skoledag. Noen skoler velger å legge den ut på skolens hjemmesideDette trenger barnet til skolestart:
 • Skolesekk (Følg anbefalingene i forhold til beregnet aldersgruppe på sekkene. Vær obs på at elever som skal begynne på 3./4. trinn kan ha vokst ut av sekken de fikk som seksåringer og kan trenge ny sekk tilpasset ryggen.)
 • Pennal/skrivesaker (For foreldre på første trinn: Blyanter som er trekantformet/blyanter med eget trekantgrep anbefales for å lære inn optimal blyantstilling. La gjerne barna øve seg på å bruke blyantspisseren hjemme før de begynner på skolen, samt å ta blyanter inn og ut av pennalet. I pennalet bør det minimum være to blyanter, blyantspisser, viskelær og fargeblyanter. Tusjer brukes sjelden og det meste annet kan lånes på skolen. For eldre elever: Virker blyantspisseren? Linjal? Sjekke at alle de tidligere nevnte tingene er klare for bruk hvert skoleår)
 • Drikkeflaske til å ha i sekken (Det bør alltid være en drikkeflaske i sekken - utenom en eventuelt bestilt skolemelk)
 • Matboks (Barn som går på SFO anbefales to matbokser, en til skolen og en til SFO for å unngå at all maten spises opp for tidlig på dagen. Husk sunn mat! Grovt brød, frukt, grønnsaker, pålegg med lite sukker. Dersom du bildesøker på google "school lunch", "lunch box" eller "matboks" får du mye inspirasjon til matboksen ;)Noen skoler har nøtteforbud. Vær vennlig å respektere dette.)
 • Skolemelk/skolefrukt? (Dette er et frivillig tilbud der foreldre kan bestille frukt eller melk som barnet får på skolen. Tilbudet varierer og kan bestilles for et halvt eller et helt år om gangen. Noen skoler lar foreldre bestille frukt og melk til barna allerede før skolen starter. Dette kan gjøres på skolemelk.no eller skolefrukt.no. Der kan du se en liste over om din skole har tilbudet.)
 • Innesko (De fleste skoler bruker innesko. Kjøp gjerne noen som har hard såle som holder barnet tørt om det skulle være vått der de går. For eldre elever: Passer skoene fra i fjor?)
 • Gymsko/gymsokker (Foreldre på første trinn kan vente med å kjøpe inn gymsko eller gymsokker før læreren kommer med sin anbefaling. Noen lærere ønsker at alle bruker gymsokker i gymtimene og da er det surt om det nettopp er kjøpt inn gymsko. For eldre elever: Passer skoene fra i fjor?)
 • Gymbag? (Brukes ikke på første trinn, eventuelt kun til å ha gymskoene/gymsokkene i. Mest brukt av de eldre elevene, selv om mange av dem velger å bruke plastposer.)
 • Byttetøy (Uansett skoletrinn skal barna ha byttetøy liggende på skolen. La det gjerne ligge et par tomme plastposer med byttetøyet så barna har noe å legge de våte/skitne klærne i.       Regel: Kommer det en våt genser hjem, skal en ny byttegenser være med på skolen neste dag)
 • Regntøy og støvler (Skolebarn er ute i flere friminutt hver dag - uansett vær!)
 • Sesongklær (Votter, luer, skjerf, ekstra fleece/ullklær, passende skotøy, foret bukse/dress, tykke sokker)
 • Bokbind/Etiketter (På første trinn er det ikke mange bøker som trenger bokbind da de fleste bøkene er engangshefter så det holder som regel med en rull. Alle flergangsbøker skal ha bokbind og etikett der elevens navn, klasse og fag skrives på. For noen elever kan det være en ide å fargekode bøkene. Dersom alle bøkene har likt bokbind kan de være vanskelige å kjenne igjen hvilken som er hvilken. Bruk ulik farge når du skriver på etikettene - matte kan være grønn, norskbøkene får etiketter med blå bokstaver el.l. Gjennomsiktige bokbind kan gjøre det lettere å kjenne igjen boka. Elastiske bokbind kan vare lenger enn papirbokbind. Gråpapir fungerer også fint som bokbind. For eldre elever: Skriv navn på fag - og tittel på boka. )
Husk at alt skal merkes med elevens navn enten det er elevens fulle navn eller bare etternavnet, da blir det lettere å kjenne igjen hvem sine klær det er. Permanent tusj eller klistrelapper bestilt på nettet er ypperlige. Navnelapper er også for de store elevene! - Mye dyrt og gjenglemt tøy tilhører de eldste elevene da de yngste gjerne blir tettere fulgt opp av foreldrene når det gjelder klær. Gjenglemt tøy blir kastet eller ofte gitt til Fretex ved slutten av skoleåret så husk å sjekke ved jevne mellomrom.

2 kommentarer:

 1. Hei, fant bloggen her nå og synes den har så mange fine tips. Tenkte å tipse kolleger og medstudenter om den, men ser ut som om siste innlegget var i 2014? Har du ny blogg eller blogger du ikke lengre?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så kjekt at du likte bloggen Jeg stoppet med blogging siden jeg er så dårlig med det tekniske og ikke fikk til å gjøre alt jeg kunne tenkt meg. Nå er det heldigvis mange andre flinke lærere som blogger også. Lykke til 😊

   Slett