torsdag 6. august 2009

Ideer til skolestart 2

- Tidskapsel
Du trenger: målebånd, ark, blyanter, en boks/eske + evt små glassbeholdere, fra babymat, pastasaus el.l til ting til eksperiment om forandring over tid

Elevene tegner, skriver og forteller om seg selv, favorittmat, bestevenn, favorittlek, hva de tror de kommer til å lære dette skoleåret, hvordan de tror det blir på skolen i år, hva de vil bli når de blir stor, hva de vil bli flinkere til etc (Elevene kan gjerne være med og bestemme hva som skal skrives om). Det kan være en god ide å måle høyden deres også og skrive den ned.

Om det passer med tema, kan et lite antall glassbeholdere fylles med ulike objekter før lokket settes på plass. For eksempel kan man representere plast, glass, metall, et eple, jord, litt saft el.l

Glassbeholderne gjør det mulig å se innholdet fra utsiden da innholdet ved åpning kan ha forandret konsistens og lukt ;-) Skru lokkene godt igjen etterpå!
Tips: Skriv på en tapebit og lim den utenpå glasset, så er det lettere å se hva som var der.

Legg hver elevs egenbeskrivelse i boksen ( sammen med eksperimentbeholdere om dere velger å gjøre det) og lukk den igjen. Om du vil, kan den graves ned ute et sted (men du kan risikere at noen graver den opp igjen) eller så kan du ta vare på den selv. Åpnes i løpet av siste skoleuke og elevene får se og lese om endringene i seg selv (og hvordan ting endres over tid), samt se hvor mye de har vokst. (Du kan risikere at noen elever ikke føler de har forandret seg noe særlig. Da er det greit å ha høyden målt -mål den igjen siste skoleuke når boksene åpnes. De fleste vil se at de ihvertfall har vokst i høyden om ikke noe annet ;-)
OBS! Husk å skrive navn og dato på arket!

- Hei på deg!
Du trenger: et pledd

Del elevene i to lag.

Få hjelp av en annen lærer eller en av elevene til å holde pleddet rett opp så man ikke kan se den andre siden.

Plasser et lag på hver side.

Elevene på f.eks lag A skal musestille velge en av dem som skal sette seg helt inntil teppet og se rett frem. Elevene på lag B gjør det samme med en av sine (Pass på at etter hvert har alle elevene sittet foran teppet).

Tell til 3 og dropp teppet.

Idet teppet slippes ned, skal de to utvalgte elevene raskest mulig si "Hei, (navnet på eleven fra det andre laget)".

Den som sier det kjappest får den andre eleven på sitt lag.

Enten kan man holde på til det ene laget har fått alle elevene over på sitt lag, eller bare holde på lenge nok til at ihvertfall alle elevene får sittet foran teppet en gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar