tirsdag 9. juni 2009

5 minutters aktiviteter - norsk

Innimellom kan det bli noen minutter til overs i klasserommet. Eller kanskje elevene trenger en liten pause fra det de holder på med akkurat da? Da gjelder det å finne på noe artig -og lærerikt.

Her er noen tips for 5 minutters aktiviteter innen norskfaget: Alle aktivitetene kan gjøres som gruppeoppgaver, konkurranse eller som felles oppgaver som klassen hjelper hverandre med.

Du trenger:
Tavle og kritt

1. Skriv et ord på tavla. F.eks. Sommerfuglene
Be elevene finne så mange skjulte ord som mulig inni det ordet du har skrevet.
(Eks: Som, Sommer, om, omme, mer, er, fugl, fuglen, fuglene, uglen, uglene, lene, le, ene, en, ne)

2. Skriv et ord på tavla. F.eks kinoen
Be elevene analysere ordet så godt som mulig. (Dette har jeg gjort fra 3. trinn og oppover)
(Eks: kj-lyd, substantiv, bestemt form, entall, hankjønn, 3 stavelser, 6 bokstaver, 3 vokaler, 3 konsonanter.. og om du vil kan de beskrive bokstavenes høyde og form. Skriv alle korrekte forslag opp på tavla)

3. Hangman. Vanlig hangman for de yngste

4. Hangman med vri.
Velg kun vokaler eller kun konsonanter.
Skriv en strek til hver av de valgte bokstavene i ordet.
Eks: bilen. (Si fra at de skal gjette konsonanter) Skriv _ _ _ hvor elevene skal gjette bokstavene BLN. Gi dem en ekstra strek på hangman om de glemmer seg og gjetter en vokal isteden. Siste oppgave er å gjette hvilket ord det egentlig er.

5. Allitterasjonssetninger
Skriv en bokstav på tavla og gi dem f.eks. 5 minutter til å tenke ut (ikke lov å skrive ned) en alliterasjonssetning. Dne som finner den lengste setningen vinner.
Rødmende rosa rever reiser riktig raskt.

1 kommentar:

  1. Wow er bra å være tilbake med eksen min igjen, takk Dr Ekpen for hjelpen, jeg vil bare gi deg beskjed om at du leser dette innlegget i tilfelle du får problemer med kjæresten din og fører til skilsmisse og du ikke Ønsker skilsmissen, er Dr Ekpen svaret på problemet ditt. Eller du er allerede skilsmisse og du vil fortsatt at han / hun skal kontakte dr. Ekpen stavebeslåingen nå (ekpentemple@gmail.com), og du vil være glad for at du gjorde det

    SvarSlett